Hoza aan het werk voor een gerenommeerd automerk

Hoza aan het werk voor een gerenommeerd automerk

Omdat we bij Hoza samenwerken met veel uiteenlopende branches, bedrijven en personen doen we een boekje open over een van deze samenwerkingen. Deze case geeft mooie voorbeelden die typisch zijn binnen de automotive. Benieuwd? Lees dan verder!

Een gerenommeerde Europese producent binnen de automotive

Een van onze klanten, een gerenommeerde Europese producent van sportwagens, sport limousines en sportieve SUV’s* heeft in de herfst van 2018 een ultramodern AKL magazijn (Automatischen Kleinteilelager) voor de B-Motorenlijn in gebruik genomen. Vanuit dit magazijn worden de diverse motorenfabrieken van onderdelen voorzien. Met deze investering zijn miljoenen gemoeid. Het heeft als doel de interne ‘Supply Chain’ in lijn te brengen met de doorgemaakte en toekomstige groei. De interne toelevering van motoronderdelen wordt met de ingebruikname van het nieuwe magazijn efficiënter waarmee ze veel kosten kunnen besparen. Daar heeft Hoza middels de levering van twee bokken en 30 JIS-rekken een bijdrage aan geleverd. 

Een oplossing aandragen

Een onderdeel van deze nieuwe intra-logistieke configuratie was de aanschaf van JIS-rekken. Potentiële leveranciers mochten hiervoor een oplossing aandragen, waar Hoza er een van was. Kernbegrippen bij de ontwikkeling van het concept waren efficiëntie, een hoge belastbaarheid, ergonomie en veiligheid. 

Het Hoza concept

Uit de vele aanbiedingen en uitgewerkte concepten, is er uiteindelijk gekozen voor het Hoza concept. Zoals meestal het geval is bij intra-logistieke projecten, was er ook nu weer erg veel tijdsdruk. Door veel inzet en ‘out-of-the-box’ denken zijn de Hoza medewerkers erin geslaagd in korte tijd een aansprekend concept te ontwikkelen en om te zetten in een goed werkend product. De Hoza-medewerkers zijn erg trots dat ze succesvol hebben mogen bijdragen aan dit project.

Het proces

In het AKL magazijn worden de onderdelen automatisch in diverse formaten kunststof kratten (KLT’s) georderpickt. De KLT’s staan op kunststof tableaus, die over interne transportbanden in de juiste sequentie (JIS) naar het einde van de transportband worden getransporteerd. Dit gebeurt in de afdeling goederenuitgifte. Aan het einde van de transportband staan aan weerszijden twee bokken met lege JIS-rekken opgesteld, geleverd door Hoza. Per productielocatie worden de tableaus met KLT’s in de juiste sequentie vanaf de transportband naar een van de beide zijden uitgestoten en glijden over schuine rollenbanen op de JIS-rekken. 

Vervolgens worden de JIS-rekken met een vorkheftruck vanaf de bokken opgenomen en in vrachtwagens geplaatst voor transport naar de motorenfabriek. In de motorenfabriek worden de JIS-rekken met een vorkheftruck op een bok aan de montagelijn geplaatst. Hier wordt het JIS-rek ontladen en worden de kunststof kratten op een transportband aan de montagelijn overgeplaatst.

Belading van de JIS-rekken

Een belangrijke functionele eigenschap van het JIS-rek is een vloeiende overgave van de gesequenteerde tableaus met kunststof kratten vanaf de transportband naar het JIS-rek. Dat betekent dat de ladingsruimte van het JIS-rek in hoogte en breedte exact gelijk moet zijn met die van de aflopende rollenbanen van de transportband afvoer. Op het moment dat de kratten gereed staan om overgegeven te worden op het JIS-rek, klinkt er een signaal. Het JIS-rek moet op dat moment door de operator handmatig ‘opengezet’  kunnen worden zodat de kratten vanaf de schuine rollenbaan soepel op de rollenbanen van het JIS-rek overgaan. Na belading wordt het JIS-rek weer handmatig ‘afgesloten’ zodat de kratten tijdens vorknameheftruck opname en vrachtwagentransport veilig geborgd zijn. Aan de montagelijn wordt het JIS-rek t.b.v. ontlading weer handmatig ‘opengezet’ waarna de kratten kunnen worden ontladen.  

De afnemer heeft de JIS-rekken alweer een tijdje in gebruik en is zeer tevreden met de Hoza ‘logistic solution’.

 

*Uit privacy redenen mag de naam van deze klant niet genoemd worden. 

Hoza aan het werk voor een gerenommeerd automerk
Bekijk ook
Rotom en Lievaart – Slaghuis gaan samen de toekomst in.

Rotom en Lievaart – Slaghuis gaan samen de toekomst in.

Rotom zet een strategische stap om Europees marktleider te worden op het gebied van duurzame oplossingen rond ladingdragers. Met de overname van Lievaart-Slaghuis is Rotom in staat om haar producten en diensten in nieuwe en gebruikte pallets sterk uit te breiden in de Benelux.
 
Hoza breidt productassortiment uit door de overname van Eurobok

Hoza breidt productassortiment uit door de overname van Eurobok

Hoza, toonaangevende producent van rolcontainers en metalen ladingdragers breidt haar productassortiment uit door de overname van Eurobok.