Internationale groei bij Groningse Hoza Logistic solutions ondanks de pandemie

Internationale groei bij Groningse Hoza Logistic solutions ondanks de pandemie

De corona pandemie weerhield Hoza Logistic solutions er niet van om grote stappen te maken in het afgelopen jaar. Hoza ontstond eind jaren dertig als producent van houten speelgoed, maar is al ruim vijftig jaar internationaal toonaangevend op het gebied van rolcontainer productie. De rolcontainer producent blijft alsmaar uitbreiden en robotiseren door de aanhoudende klantvraag uit Europa en daarbuiten. Dit resulteerde in een groei voor het Groningse bedrijf op de internationale markt, ondanks tijden van crisis. 

Nederlandse productie, internationale toetreding

Hoza is een van de weinige rolcontainer productiebedrijven waarbij de ontwikkeling én productie in Nederland plaatsvindt. Voorheen vond deze productie ook in Oost-Europa plaats, maar door problemen met levertijd en kwaliteit besloot ze de productie volledig naar Nederland te verhuizen. Ondanks de mogelijke gedachte dat productie in Nederland kostbaar is, is het bedrijf meer dan ooit actief op de internationale markt. Ongeveer 90% van de afzet is export naar het buitenland. Daarnaast koopt Hoza ook internationaal in, wat soms de nodige uitdagingen met zich meebrengt, maar voordelig is voor de uiteindelijke kostprijs.

Internationale klanten en bijbehorende uitdagingen

Het Suezkanaal, waar ruim een achtste van de wereldwijde handel via verloopt, was een van deze uitdagingen. Doordat er een week geen transport via dit kanaal kon plaatsvinden, ontstonden er grote problemen. Halffabrikaten, benodigd voor de rolcontainers van Hoza, konden door de blokkade niet worden verscheept. Dit vergde een innovatieve en flexibele denkwijze binnen de organisatie. Koning: “Door onze eigen productielocatie van 24.000 m2 in Scheemda kunnen we hier altijd op terugvallen en zijn we niet afhankelijk van externe partijen”. Hierdoor konden leveringen, levertijden en kwaliteit voor hun klanten gegarandeerd worden.

Gerichtere klantvragen door de corona crisis

Verkoopmanager Dennis Koning betreurt dat hij de belangrijke logistieke beurzen niet kon bezoeken wegens de corona pandemie, maar stelt wel vast dat klanten nu met gerichtere vragen komen dan voorheen. “Op een beurs is het contact laagdrempelig, nu is het gerichter.” Koning mist het netwerken met potentiële en vaste klanten, maar ziet ook het positieve in van de huidige situatie. Door de gerichte vragen kan Hoza efficiënt en doelgericht problemen en vraagstukken van klanten oplossen. En dat is en blijft de succesformule van het bedrijf.

“Door onze eigen productielocatie van 24.000 m2 in Scheemda kunnen we hier altijd op terugvallen en zijn we niet afhankelijk van externe partijen”

De corona crisis zorgt voor groei

Hoza maakt de tegenslagen en de impact van de crisis op verschillende sectoren van dichtbij mee. Ondanks dat, heeft het bedrijf de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt op het gebied van post en pakket. Grote Europese pakketdiensten waren al klant bij Hoza en zijn door de corona pandemie op verschillende vlakken uitgebreid. Hierdoor is Hoza  het afgelopen jaar meegegroeid met deze branche en heeft ervaren dat zij continu meer productiecapaciteit vragen. Ook in 2021 neemt de internationale uitbreiding toe, blijft het bedrijf innoveren, ruim denken en efficiëntie slagen maken.

Uitbreiding binnen de productielocatie

Door de grote klantvraag is Hoza momenteel bezig met het uitbreiden van de gerobotiseerde onderdelen binnen de fabriek. Momenteel bestaat de lasstraat uit elf lasrobots, welke in de loop van 2021 wordt uitgebreid naar veertien. Daarnaast bestaat de voorbewerking al uit lasergestuurde machines en wordt er veel gebruik gemaakt van cobots. Koning: “Dit betekent absoluut niet het einde van de medewerker zoals we die kennen, maar wel is het voor Hoza een mogelijke oplossing voor de schaarste aan gekwalificeerd personeel”. Efficientieslagen als deze helpen het bedrijf groeien, ook in crisistijd. 

Internationale groei bij Groningse Hoza Logistic solutions ondanks de pandemie
Bekijk ook
Rotom en Lievaart – Slaghuis gaan samen de toekomst in.

Rotom en Lievaart – Slaghuis gaan samen de toekomst in.

Rotom zet een strategische stap om Europees marktleider te worden op het gebied van duurzame oplossingen rond ladingdragers. Met de overname van Lievaart-Slaghuis is Rotom in staat om haar producten en diensten in nieuwe en gebruikte pallets sterk uit te breiden in de Benelux.
 
Hoza breidt productassortiment uit door de overname van Eurobok

Hoza breidt productassortiment uit door de overname van Eurobok

Hoza, toonaangevende producent van rolcontainers en metalen ladingdragers breidt haar productassortiment uit door de overname van Eurobok.